از کجا یاد بگیریم؟
شاید این دغدغه و سؤال به ذهنتان بیاید که از کجا یاد بگیریم؟ به نظر برخی از افراد، در فضایی خارج از مدرسه و دانشگاه، نمیتوان یاد گرفت. از طرفی عدهای نیز معتقدند هرلحظه و هر کجا ممکن است موضوع یادگیری روی دهد. مهم این است که با هدف و برنامه اقدام کنیم. در این صورت میتوان از اینترنت، از کتابها و مقالههای مختلف، از آدمهای متخصص و اطرافیان و آشنایان و از همهوهمه موضوع یادگیری را دنبال کرد و بررسی کرد و یاد گرفت.
البته همواره باید این نکته را مدنظر قرار داد که برای یادگیری باید پلهپله، با صبر، با حوصله، با تدبیر و با وقتگذاری اقدام کرد. قرار نیست لحظهای و آنی و یکباره و در وهم و خیال و یکشبه علامه دهر شد و استاد مطلق در موضوعی که قرار است یاد گرفته شود. بسیاری از ضربالمثلها را میتوان به سختی مسیر یادگیری و لزوم صبر و حوصله در این مسیر، مرتبط ساخت:
گاو نر میخواهد و مرد کهن؛
بسیار سفر باید تا پخته شود خامی؛
قطرهقطره جمع گردد، وانگهی دریا شود؛
با حلواحلواکردن، دهان شیرین نمیشود. فقط با گفتن اینکه میخواهم راجع به موضوعی یاد بگیرم و توانمند شوم، این کار محقق نخواهد شد.
برای جابهجاکردن کوه، نخست باید سنگریزهها را برداشت. باید قدمها محکم کرد. با نیت و انگیزهای عالی و با برنامهای دقیق و بلندمدت و بازنگری و انعطافپذیری در برنامه شروع کرد. وقتگذاری و تلاش و پشتکار و عرقریختن و صبرکردن و تداوم و استمرار و… را سرلوحه کار خود قرار داد؛ نه راه میانبری هست؛ نه قرصی؛ نه دارویی و نه جادویی که زودتر و مؤثرتر و بهتر یادگیری انجام شود. باید وقت گذاشت. نمیشود صبح را خوابید، به امید شب و شب را خوابید به امید صبح. فقط وقت میگذرد و صبر نمیکند تا ببیند تصمیم گرفتی صبح بخوانی یا شب. یادگیری زمانبر است، انرژیبر است، هزینهبر است، طعنه و گلایه و تمسخر و درد به همراه دارد. مسیری پرسنگلاخ، پرتلاطم، پردردسر با انبوهی از وسوسهها و ترغیبکنندهها و جذابیتهای غیرمفیدی که هر کسی را ممکن است بفریبد و از هدف اصلی و از مسیر اصلی و از وقتگذاشتن برای یادگیری غافل کند. رفتن با دوستان برای تفریح، وقتگذرانی پای تلویزیون و پای شبکههای مجازی، بیرونرفتنهای بیش از حد با خانواده و شبنشینیهای خانوادگی فراتر از حد معمول، خوردن و خوابیدن و تفریح و بازی و سرگرمی و… . تمام اینها ممکن است فرصت یادگیری را از شما بگیرد، وقت و انرژی شما در جایی دیگر و برای برنامهای دیگر صرف شود. یادمان باشد یادگیری تعصب میخواهد، پافشاری میخواهد و استمرار میخواهد.
برگرفته از کتاب «حلقههای مفقوده آموزش و یادگیری» نوشته دکتر مجید نعیمیاوری
در صورت تمایل میتوانید محصول ویدئویی و دورههای کاربردی زیر را ببینید:
دوره غیرحضوری «روش مطالعه صحیح و یادگیری سریع»
دوره غیرحضوری «تقویت حافظه و تمرکزافزایی»