چگونه وبینار برگزار کنیم؟ تجربه‌‌های شخصی من از برگزاری وبینار

تجربه‌‌های شخصی من از برگزاری وبینار

  • می‌ترسم
  • تجربه‌اش را نداشتم
  • مغزم مخالفت می‌کند. از تغییر، از تجربه کارهای جدید و تازه، می‌ترساندم. فراری‌ام می‌دهد.
  • یکی بیاید به مغزم حالی کند هر چقدر دیرتر شروع کنم، خودم ضرر کرده‌ام.
  • مثلاً استادم و برای خودم بروبیایی دارم. زمانی فرصت برگزاری کلاس و کارگاه نداشتم. شاگرد و دانشجو و کارگاه و سمینار، پشت سر هم، از این مؤسسه به آن مؤسسه، از این کارگاه به آن کارگاه. این دانشگاه به آن دانشگاه.

اما اوضاع عوض شد. سبک زندگی جدید رونمایی شد.

در خانه بمانیم. در خانه بمان و درس بخوان. در خانه بمان و یاد بگیر. در خانه بمان و کلاس برگزار کن. نه. نیستم. این آخری را نیستم. کلاس فقط حضوری. رودررو، fact to face، باید کلاس حس داشته باشد. باید مخاطب را ببینی و او حواسش تمام و کمال به کلاس و استاد باشد.

اینکه در خانه، کلاس برگزار شود یعنی چه؟! این دیگر چه وضعی است. با هر لباس و پوششی و با هر حالتی، خوابیده یا نشسته، در حال خوردن یا فیلم‌دیدن یا صحبت‌کردن و توی استاد، بی‌خبر از همه جا، در حال درس‌دادن.

این‌ها را پیش از این با خودم می‌گفتم. از برگزاری وبینار فراری بودم.

تا آن روز که آن اتفاق افتاد. کدام روز و کدام اتفاق؟ به درخواست یکی از مؤسسه‌های آموزشی، دوره‌ای را به صورت وبینار برگزار کردم. مسئولیت هماهنگی و فراخوان و ثبت‌نام با مؤسسه بود و اجرای کلاس با من. تجربه خوبی بود.

ترسم ریخت. بعد از آن وبینارهای بعدی و بعدی. حالا وبینار پشت وبینار. کلاس پشت کلاس. شاید اگر سبک زندگی به همان روال گذشته برگردد، باز هم به برگزاری وبینار ادامه دهم.

بازار داغ

خلاصه فعلا بازارش داغ است. برگزاری وبینار را می‌گویم. مدرسان و استادان مختلف از این نعمت در فضای مجازی به خوبی استفاده کرده‌اند. برخی نیز تاکنون تجربه این کار را نداشته‌اند و شاید دست‌ودلشان کمی می‌لرزد که شروع کنند.

اینجا برایتان از برگزاری وبینار می‌گویم. از تجربه‌های شخصی خودم در برگزاری وبینار.

البته شروع و ایده این کار به درخواست یکی از دوستان بزرگوارم بود. از برگزاری وبینار و تجربه‌های مرتبط با آن سؤال کرد. با خودم گفتم اینجا برایتان بنویسم:

۱

وقتی برای دیگران، مؤسسه یا دانشگاه، وبینار برگزار می‌کنی، خیلی دردسر نداری. چون مسئولیت پشتیبانی با شما نیست. خودشان نام کاربری و رمز عبور تعریف می‌کنند و شما فقط باید اینترنتت به‌راه باشد. دو سه‌دقیقه قبل از شروع وبینار، وصل می‌شوی و کلاس را برگزار می‌کنی و تمام.

۲

حواست به شارژ گوشی یا لپ‌تاپت باشد، وسط وبینار، هشدار بدهد شارژ رو به اتمام است، شایسته نیست. به طور ناخودآگاه به ذهن مخاطب می‌آید که اینقدر کلاس برای استاد مهم نبوده است که گوشی یا لپ‌تاپش را از قبل شارژ کند یا به شارژر وصل کند.

۳

خودکار و کاغذ کنار دستت باشد. ممکن است موضوعی یا ایده‌ای در زمان وبینار به ذهنت بیاید. ممکن است مخاطب سؤالی مطرح کند که بخواهی در پایان جواب دهی و خیلی ممکن‌های دیگر

۴

حتما پاورپوینت به صورت پی‌دی‌اف باید بارگذاری شود.

۵

هرچقدر هم وبینار برگزار کرده باشی، باز هم باید حواست باشد که نکته‌های قبل از شروع را رعایت کنی: بررسی بارگذاری فایل‌ها، صدا، تصویر و…

۶

چنانچه مسئولیت صفرتاصد وبینار با خودت است؛ یعنی مؤسسه یا پشتیبان برای برگزاری نداری، یک بار تمام روند را به عنوان یک شرکت‌کننده بررسی کن

۷

اگر از نرم‌افزار اسکای‌روم استفاده می‌کندی، حتما حواست باشد که باید به صورت دستی، وبینار را ضبط کنی.

۸

در نرم‌افزار ادوبی‌کانکت، امکان ضبط به صورت خودکار فراهم است

۹

حتما روز قبل از برگزاری وبینار، صدا و تصویر و ضبط را بررسی و امتحان کن

۱۰

هم اینترنت وای‌فای و هم اینترنت موبایل هر دو برای برگزاری وبینار ضروری است. در وبینار اخیر، مشکل قطعی صدا یا ضعیف‌بودن صدا بارها و بارها برایم ایجاد شد. به همین دلیل، بعد از حدود ده دقیقه مجبور شدم به جای اینترنت وای‌فای، از اینترنت موبایل استفاده کنم.

۱۱

حواست باشد چنانچه از نرم‌افزار و افزونه ضبط اسکای‌روم برای ضبط وبینار استفاده می‌کنی و بعد در بین وبینار، خواستی اینترنت خود را از وای‌فای به اینترنت موبایل یا عکس آن تغییر دهی، دوباره باید دکمه ضبط را فعال کنی

۱۲

اسلایدهای پاورپوینت را دست‌کم یک روز قبل از وبینار، بارگذاری کن. آن را بررسی کن. یکی دو بار مرور کن.

۱۳

چنانچه بخشی از محتوا و اسلایدهای آن را تغییر دادی، حتما حواست باشد آخرین نسخه را بارگذاری کنی

۱۴

حواست به شارژبودن لپ‌تاپ یا تلفن همراهت باشد.

۱۵

چنانچه تمام امور برگزاری وبینار با خودت است، پیشنهاد می‌کنم با نام کاربری دیگری به جز مدیر، نام‌نویسی کنی و به عنوان شرکت‌کننده نیز وارد شوی و نحوه نام‌نویسی و استفاده از کد تخفیف و ورود به وبینار و… را از دید بازدیدکننده هم بررسی کنی

۱۶

چنانچه به تنهایی و بدون کمک، وبینار را برگزار می‌کنی یعنی مسئولیت پشتیبانی نیز با خودت است، حتما نحوه ورود به وبینار را برای شرکت‌کنندگان توضیح بده. در وبینار اخیرم، درست در زمان شروع وبینار، سه چهار نفر  با پیامک یا تماس، این مسئله را طرح کردند که نمی‌دانند از کجا وارد شوند.

۱۷

حتما زمانت را مدیریت کن که متناسب با محتوا و اسلایدهایی که داری، بتوانی وبینار را برگزار کنی

۱۸

قبل از شروع رسمی، بهتر است یکی دوبار وبینار را برای خودت یا برای یکی دو نفر از دوستان یا اعضای خانواده برگزار کنی تا زمان تقریبی متناسب با محتوایت را برآورد کنی

۱۹

در شروع وبینار، بلافاصله موضوع و درس را شروع نکن. به اصطلاح نخست نوعی یخ‌شکنی انجام بده. چون جو در ابتدا سنگین است و حالت رسمی دارد، به نحوی باید حس خوبی در مخاطب شروع کنید و بهتر است این کار با درس‌ اصلی شروع نشود. بلکه با سؤال‌هایی، مخاطبان را به مشارکت وادارید: از جمله اینکه از کدام شهر در این وبینار شرکت کرده‌اید یا الان از کجا وبینار را می‌بینید یا…

۲۰

ادامه دارد

 

دکتر مجید نعیم‌یاوری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *