شاید در نگاه نخست، عنوان این نوشته، کمی خندهدار و مسخرهآمیز به نظر بیاید. اینکه آب بیشتری بخوریم و بهتر یاد بگیریم؟ آب و یادگیری؟! اما شاید بهتر باشد زود قضاوت نکنیم و این مطلب را تا پایان بخوانیم.
فقط اگه آب دستتونه، این ویدئو رو نبینید:
پژوهشهای بسیاری درباره اهمیت تغذیه و آب کافی برای بدن تأکید کردهاند.
حدود دو درصد از وزن بدن ما به اندام مغز اختصاص دارد؛ اما این مغز در حدود ۲۰ درصد انرژی بدن را مصرف میکند.
ناگفته پیداست برای یادگیری بهتر، مغز انسان نقشی اساسی دارد و باید انرژی لازم برای یادگیری را از جایی یا منبعی تأمین کند.
اریک جنسن در کتابش با عنوان «مغز و آموزش» درباره این موضوع میگوید: منبع اصلی تأمین انرژی برای مغز، خون است. وی در توضیح این مطلب میافزاید: مغز ما در هر ساعت تقریباً به ۸ گالن و در هر روز به ۱۹۸ گالن خون نیاز دارد. علاوهبراین، مغز برای اینکه به طور مطلوب کار کند، نیاز دارد از نظر الکترولیتی در تعادل باشد. برقراری این تعادل، با آب کافی امکانپذیر است.
میزان آب موردنیاز مغز
جنسن در ادامه تأکید میکند: «مغز برای کارکرد بهینه به ۸ تا ۱۲ لیوان آب در شبانهروز نیاز دارد تا بتواند خوب کار کند و عالی یاد بگیرد».
وقتی تشنه هستیم؛ یعنی میزان آب موجود در خون، افت کرده است. وقتی درصد آب در خون، کم شود، تراکم نمک در خون زیاد میشود. این مسئله افزایش فشار خون و فشار روانی را به دنبال دارد.
براساس پژوهشهایی که درباره فشار روانی انجام شده است، پنج دقیقه بعد از نوشیدن آب، تعداد هورمونهایی که باعث فشار روانی زیاد در بدن میشوند، کم میشوند.
همچنین چنانچه در محیطهای یادگیری، چه در منزل و چه در مدرسه و مکانهای آموزشی، آب به میزان کافی در دسترس بچهها و دانشآموزان باشد، میزان واکنش هورمونهای مربوط به فشار روانی، تا حد زیادی کاهش مییابد یا از بین میرود.
به عبارت دیگر خوردن آب در کنترل و مهار فشار روانی تأثیر چشمگیری دارد.
همچنین با توجه به اینکه درصد آب در مغز، نسبت به سایر اندامهای ما، بیشتر است، از دست رفتن آب، به سرعت به بروز ضایعه منجر میشود؛ یعنی با کاهش اب موجود در مغز، دقت بچهها کم میشود و سستی و بیحالی، دانشآموز را فرا میگیرد.
نوشابه و آبمیوه و قهوه و چای و… مایعات مدرّی هستند که به اندازه آب، مفید نیستند و نمیتوانند جای آب را پر کنند. پس برای یادگیری بهتر و اثربخش، خوردن آب را در ساعتهای مختلف روز فراموش نکنیم و به عنوان پدر یا مادر یا معلم و مدرس، کودکان و فرزندان و دانشآموزان خودمان را به نوشیدن آب تشویق کنیم.